Janusfabrikken AS

N-5267 Espeland, Norway

+47 55 53 58 00

Opening hours: 08 - 16

JanusPro – en pioner innen miljøvennlig, flammehemmet undertøy

Janusfabrikken ble etablert i 1895 i Bergen og har siden starten levert undertøy til arbeidsfolk. Det var likevel ved oppstart av produksjon av flammehemmet undertøy at egne leveranser til industrien skjøt fart. På begynnelsen av 1970-tallet leverte Janusfabrikken blant annet flammehemmet undertøy til Götaverken, Sveriges største, og ett av verdens største skipsverft på den tiden.

Ut over på 1980- og 1990-tallet ble også interessen fra store norske industribedrifter vakt for flammehemmete undertøy produsert av Janusfabrikken. Samtidig skjedde det en utvikling med hensyn til testing og kvalifisering av produktene. Som del av Norges medlemskap i EØS, ble det også i Norge etablert CE-merking av flammehemmete tekstiler, noe som betydde at produktene måtte tilfredsstille en gitt standard for å bli godkjent.

På begynnelsen på 1990-tallet ble det tegnet en stor kontrakt med Odda Smelteverk og senere også med Elkem. Janusfabrikken så dermed muligheter for et større marked og JanusPro ble etablert som brand i 2001.

Sentralt for produktutviklerne sto det å kunne tilby miljøvennlig og hudvennlig undertøy og mellombekledning, der den flammehemmende effekten var til stede i hele plaggets levetid. Til da hadde kjemisk behandling av klærne vært vanlig for å oppnå flammehemming, en behandling som forsvant litt og litt for hver vask og dermed ikke var særlig verken effektiv, miljøvennlig eller hudvennlig.

Løsningen for JanusPro ble klær laget av en blanding av ull, som i seg selv er tungt antennelig, og en svært lite antennelig, selvslukkende fiber, modakryl (ProtexM). Klærne besto testene som lå til grunn for CE-merkingen av flammehemmete produkter. Klærne ble også godkjent av Oeko-Tex standard 100 og ble erklært fri for skadelige stoffer. Dermed ble JanusPro først i Norge med et miljøvennlig og hudvennlig alternativ, hvor den flammehemmende effekten varte i hele plaggets levetid. For nyvinningen mottok JanusPro NHOs nyskapingspris i 2008.

Janusfabrikken har opp gjennom tidene vunnet mange kontrakter på leveranser til Det norske forsvar, på vanlig ullundertøy. Nå kunne norske soldater også få dra nytte av innovasjonen som lå i det nye flammehemmete undertøyet. Det svenske forsvaret viste også interesse, og store leveranser gikk over kjølen. Siden fulgte leveranser til forsvarsstyrkene i Finland, Frankrike og Kroatia og til slutt fikk Janusfabrikken en stor kontrakt med hele Nato.

I dag er JanusPro vel etablert som leverandør av beskyttende undertøy og mellombekledning til forsvar og industri- og håndverksbedrifter i inn- og utland. JanusPro leverer klær som beskytter mot kulde, varme, flammer, lysbuegnist og statisk elektrisitet. Når alle disse egenskapene finnes i ett og samme plagg, kaller vi det multibeskyttende klær.

en_GBEnglish